gototopgototop
ENG
  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
24.06.2020. – POČELI RADOVI NA UGRADNJI GRAĐEVINSKOG MATERIJALA - PROJEKAT „POMOĆ“ (CARE)

photo 2020-06-30 23-16-01Nakon višenedeljnih obilnih padavina, stekli su se uslovi za početak izvođenja radova na ugradnji građevinskog materijala na dva objekta u opštinama Stara Pazova i Bačka Topola obuhvaćena projektom POMOĆ (CARE). Projekat finansira Evropska unija preko Centra za regionalizam a sprovodi Hausing Centar. Projekat predviđa pružanje tehničke podrške najugroženijim izbegličkim porodicama da ugrade građevinski materijal dobijen iz donacija Regionalnog stambenog programa. Usled višestruke socio-ekonomske ugroženosti porodice korisnice donacije nisu mogle da materijal samostalno ugrade.

 

Dana 24. juna 2020. započeli su radovi na objektu u Staroj Pazovi, a 29. juna 2020 na objektu u Bačkoj Topoli. S obizirom da se na oba objekta izvode radovi na uklanjanju starog i izradi novog krova, vremenski uslovi su bili važan faktor koji je uticao na dinamiku početka radova.

 

Oba objekta su izgrađena od naboja i u veoma su lošem stanju. Postoji rizik od urušavanja tokom izvodjenja i potrebna je velika pažnja prilikom ugradnje materijala. To se posebno odnosi na objekat u Bačkoj Topoli koji je potrebno prethodno ojačati izradom vetrikalnih i horizontalnih armirano betonskih serklaža pre ugradnje krova. Radove izvode majstori iz lokalnih preduzeća registrovanih za izvođenje građevinskih radova, što donekle umanjuje rizik intervencija. Višegodišnje iskustvo Hausing Centra u sprovođenju sličnih projekata će biti oslonac i pri realizaciji ovog projekta. Inženjeri Hausing Centra su definisali održiva tehnička rešenja za svaki pojedinačni objekat, izradili tehničku dokumentaciju, sproveli tenderske procedure i poverili izvođenje radova iskusnim izvođačima.

 

Krajnji cilj projekta je da korisničke porodice, ostvarivanjem uslova za adekvatno stanovanje, ostvare i uspešnu socijalnu integraciju. To je donekle već postignuto – u Bačkoj Topoli su se meštani sela Rogatica tokom vikenda udružili i organizovali „mobu“ da svi zajedno demontiraju krov i tako doprinesu efikasnijem izvođenju radova. „Moba“ je uspešno završena u prijateljskoj i veseloj atmosferi, čineći time zajednicu jačom i dajući poruku korisnicima projekta koliko je svaki njen član važan.

 

Korisničke porodice su više nego zadovoljne pruženom pomoći. „Ovaj projekat nam mnogo znači. Nismo bili u stanju da sami završimo radove a krov je prokišnjavao i ko zna šta bi sve bilo kasnije. Mnogo smo zadovoljni kako radovi teku. Mogu samo da kažem jedno VELIKO HVALA svima koji su nam pomogli“ (Ramila Petrović, Stara Pazova).

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price