gototopgototop
ENG
  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
23.10.2018 - RADIONICE SA KORISNICIMA PROJEKTA "DA SVAKI ROM IMA DOM"

Rad icoIntenzivne radionice sa korisnicima projekta “Da svaki Rom ima dom” započele su tokom septembra 2018. god. i još uvek traju. Radionice sprovodi lokalna NVO Luna, uz podršku opštine Odžaci i Hausing Centra. Cilj radionica bio je da pripreme korisnike za presljenje u novoizgrađene stambene objekte i da im pomognu da se nakon preseljenja lakše i brže prilagode novim uslovima života.  Teme radionica su vrlo različite i široke – od opštih tema kao što su važnost obrazovanja, štetnost ranih dečijih brakova, identifikacija životnih obrazaca koji negativno utiču na proces emancipacije i integracije, do tema vezanih za način držanja domaćih životinja, izgradnju harmoničnih odnosa sa susedima, poštovanje kućnog reda, odlaganje seknudarnih sirovina, adekvatno korišćenje i održavanje stambenih objekata i opreme, i slično. Tokom radionica korisnici su imali priliku da se upoznaju sa stambenim jednicama u koje će se useliti i da povedu malo vremena u njima i pre formalnog preseljenja.

Radionice su započinjale prvo na srpskom jeziku da bi tokom vremena učesnici spontano prešli na romski jezik. NVO Luna je romska nevladina organizacija bazirana u Bogojevu i njeni članovi poznaju sve korisnike projekta, što je bila dodatna vrednost ovih radionica. Radionice su protekle u dobroj atmosferi i lepom raspoloženju, što je doprinelo i njihovom učinku.

“Moj zaključak je da je neophodno intenzivno raditi sa njima i na savremen i kulturan način dovesti do promene svesti i navika u ponašanju. Vreme je svakako ključni faktor u tome kao i nova sredina na koju očekujemo da se ugledaju” izjavila je Jelica MIšković iz NVO Luna, organizatorka radionica.

I sami korisnici su svesni da će im trebati vremena da se prilagode novoj sredini. Potvrđena je neophodnost održavanja ovakvih radionica i planirano je da se one nastave i u narednom periodu.

Projekat “Da svaki Rom ima dom” finansira Evropska unija, su-finansiraju Vlada Republike Srbije i Opština Odžaci a sprovodi Hausing Centar u partnerstvu sa opštinom Odžaci.

footer

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price