gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
02.02.2017 - HAUSING CENTAR NA MEĐUNARODNOM SEMINARU O ODRŽIVOM STANOVANJU I URBANOM RAZVOJU

Sem icoHausing Centar je učestvovao na međunarodnom seminaru o održivom stanovanju i urbanom razvoju koji se realizuje u okviru trogodišnjeg projekta: Jačanje nacionalnih kapaciteta za održivo stanovanje, urbani razvoj i upravljanje zemljištem, za zemlje u tranziciji, koji je bio održan od 31.01. do 02.02. 2017. u Beogradu. Ovaj internacionalni skup je organizovan u saradnji Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Ekonomske komisije za Evropu (UNECE) i Programa Ujedinjenih Nacija za naselja (UN-Habitat) , a finansiran je od strane razvojnog računa Ujedinjenih nacija (United Nations Development Account - UNDA).

Ovaj seminar, pod nazivom Razvoj, sprovođenje i praćenje nacionalnih akcionih planova, se bavio promocijom ciljeva i dosadašnjih rezultata projekta u zemljama učesnicima: Jermenija, Republika Moldavija, Srbija i Tadžikistan. Cilj UNDA projekta je da pomaže nacionalne vlade u formulisanju i sprovođenju relevantnih politika i razvijanje nacionalnih akcionih planova (NAP) za održivi razvoj, urbanizam i upravljanje zemljištem. Seminar su otvorili: Aleksandra Damnjanović, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Mišel Sen Lo, stalni predstavnik UN u Srbiji, Tatjana Kabareva, programski direktor UN-HABITAT programa u Ruskoj Federaciji, i Regina Kanbekova, konsultant u Odeljenju za stanovanje i upravljanje zemljištem UNECE.

  • Predstavljeni su koncepti i metodološki pristupi strateškim dokumentima u oblasti stanovanja urbanog razvoja i upravljanja zemljištem, kao i aktivnostimi na pripremi, sprovođenju i praćenju nacionalnih akcionih planova. Gospodin Remi Sitčiping, predstavnik UN-HABITAT, i eksperti koje je angažovao UN-HABITAT program predstavili su metodološke smernice praćene primerima iz nekoliko evropskih zemalja, dok su predstavnici zemalja učesnica na projektu prikazali trenutni stepen razvijenosti i sprovođenja nacionalnih akcionih planova.
  • Prezentacija nedavno usvojenog Zakona o stanovanju i održavanju zgrada od strane gospođe Jovanke Atanacković, v.d. pomoćnice ministarke zadužene za stambenu i arhitektonsku politiku, komunalne delatnosti i energetsku efikasnost.
  • Prikazan je i Nacionalni izveštaj Republike Srbije za Habitat III konferenciju, kao i polazišta za planirane strateške dokumente u oblasti urbanog razvoja, u skladu sa novom urbanom agendom Ujedinjenih nacija, kao i arhitektonske politike.
 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price