gototopgototop
ENG


  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
03.10.2016 - HAUSING CENTAR NA KONFERENCIJI SMEŠTAJ ZA SVE ("HOUSING FOR ALL") POVODOM SVETSKOG DANA LJUDSKIH NASELJA (WORLD HABITAT DAY)

Tir icoPredstavnice Hausing Centra Branislava Žarković i Stanislava Filipović učestvovale su na jednodnevnoj konferenciji "Housing For All" (Stanovanje za sve) u organizaciji Nacionalne stambene agencije Albanije i Ministarstva za urbani razvoj Albanije, a u saradnji sa organizacijom Housing Europe - evropskom asocijacijom javnog, kooperativnog i socijalnog stanovanja, koja je održana 03.10.2016. u Tirani.

Povod konferencije je svetski dan ljudskih naselja (World Habitat Day) koji se obeležava svakog prvog ponedeljka u oktobru. Svetski dan ljudskih naselja ustanovljen je od strane Ujedinjenih Nacija sa svrhom da ukaže na stanje u kom se nalaze naši gradovi i osnovno pravo svih na adekvatno stanovanje.

Konferencija je okupila stručnjake iz oblasti socijalnog stanovanja i stambene politike iz Belgije, Holandije, Italije, Moldavije, Kosova, Srbije i Albanije, kako iz članstva organizacije Housing Europe tako i eksperte predložene od strane članova kako bi razmenili svoja iskustava.

Prvi deo skupa bio je sastanak na visokom nivou fokusiran na politike i aktivnosti na nacionalnom i međunarodnom nivou potrebne za rešavanje problema stanovanja. Drugi deo konferencije je u formi radionica razmatrao pojedinačne tema od interesa za države koje su u potrazi za uspostavljanjem i poboljšanjem sektora socijalnog stanovanja:

  • Glavni problemi stanovanja i stambene potrebe u regionu;
  • Nacionalne politike za socijalno i pristupačno stanovanje - kako načiniti stanovanje dostupno svima;
  • Uloga i razvoj stambenih agencija - kako reaguju na potrebe, sa kakvim se problemima suočavaju i kako vide svoju budući ulogu;
  • Načini finansiranja socijalnog stanovanja - domaći izvori, sredstva Evropske Unije.

Ciljevi konferencije bili su višestruki:

  • Širenje poruke kampanje "Stanovanje za sve" i podizanje svesti svih aktera o potrebi posvećivanja veće pažnje pitanju stanovanja;
  • Podrška procesu razvoja politika stanovanja u zemljama bez jakog javnog i sektora socijalnog stanovanja;
  • Podrška reformi nacionalne stambene agencije Albanije i razmena iskustava između stambenih asocijacija;
  • Uspostavljanje neformalne mreže stručnjaka koja će nadalje učestvovati u razmeni iskustava u cilju razvoja funkcionalnog sektora socijalnog stanovanja u regionu.

Hausing Centar je na konferenciji predstavio svoje višegodišnje iskustvo u oblasti socijalnog stanovanja i ukazao na situaciju na nacionalnom nivou.

Među ključnim govornicima na konferenciji bili su: predsednik organizacije Housing Europe, Marc Calon; ambasadorka Kraljevine Holandije u Albaniji, NJ.E. Dewi van de Weerd; gradonačelnik Tirane, Erion Veliaj; zamenik ministra urbanističgog razvoja, Alfred Dalpi; predstavnik organizacije AEDES iz Holandije, Sebastian Garnier, predstavnik organizacije ACER iz Italije, Marco Corradi, predstavnica organizacije Housing Europe i moderatorka konferencije, Agata Krause i generalna direktorka Nacionalne stambene agencije Albanije, Doris Andoni.

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price