gototopgototop
ENG


  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
02.9.2016 - Kolektivni centar Varna u Šapcu biće uskoro zatvoren

Šabac, 02.09.2016 - Izgradnjom 17 montažnih kuća i 36 socijalnih stanova u zaštićenim uslovima stekli su se uslovi za konačno zatvaranje kolektivnog centra Varna u Šapcu. Kolektivni centar u naselju Varna je jedan od najstarijih i najvećih kolektivnih centara u Srbiji. Osnovan je 1993. godine i od tada neprekidno zbrinjava izbeglice, interno raseljena lica i povratnike po readmisiji. Planirano je da kolektivni centar Varna bude zatvoren do kraja 2016. godine.  U skladu sa ustaljenom praksom Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, prilikom planiranja zatvaranja kolektivnog centra vodilo se računa da niko od korisnika ne ostane nezbrinut i bez adekvatnog stambenog rešenja.

14 porodica koje su još uvek smeštene u centru uskoro će se preseliti u novoizgrađene montažne kuće. Kuće su izgrađene na lokacijama u izgradjenom tkivu, u gradskoj zoni, na zemljištu koje je donirao Grad Šabac. Objekti su vlasništvo Grada a korisnici će imati mogućnost otkupa pod povoljnim uslovima, u skladu sa odredbama Zakona o izbeglicama. Sve stambene jedinice su opremljene belom tehnikom i osnovnim nameštajem. Ukupna vrednost montažnih kuća i opreme iznosi 275.000 Evra. Prethodno se, tokom aprila i maja 2016. godine, 29 domaćinstava iz kolektivnog centra Varna već preselilo u novoizgradjeni objekat za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, izgradjen u okviru istog programa.

Izgradnju 17 montažnih kuća i 36 socijalnih stanova u Šapcu finansirala je Evropska unija kroz projekat “Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranju kolektivnih centara” koji je realizovao Hausing Centar, u partnerstvu sa organizacijom IDC, Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije i Gradom Šapcem. Ovaj projekat deo je šireg programa podrške Evropske unije poboljšanju uslova života prisilnih migranata – „Za bolji život“, čija je ukupna vrednost 14,2 miliona evra.

IPA12-official-HC-IDC-Sabac-Srp

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price