gototopgototop
ENG  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
13.4.2016 - Ambasador Evropske unije i gradonačelnik Šapca posetili selo Gornja Vranjska i porodicu Jovanović

MJ icoAmbasador Evropske unije u Republici Srbiji gospodin Michael Davenport i Gradonačelnik Grada Šapca obišli su porodicu Jovanović iz sela Gornja Vranjska, jednu od 20 porodica na teritoriji grada Šapca kojoj će Hausing Centar, u partnerstvu sa ASB-om sanirati oštećenja na kući nastala od poplave tokom maja 2014. godine.

Sanacija i normalizacija životnih uslova za najugroženije porodice pogođene poplavama u Srbiji je jedna od komponenti koja se realizuje u okviru projekta “Nastavak podrške u obnovi kuća i ekonomskoj revitalizaciji poplavljenih područja u Srbiji”, koji realizuje Hausing Centar zajedno sa Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) kao vodećim partnerom, Inicijativom za razvoj i saradnju (IDC) i Fondacijom Ana i Vlade Divac. Sredstva u ukupnoj vrednosti od 3,3 miliona evra obezbeđena su od strane Delegacije Evropske Unije u Srbiji, kroz program pomoći Evropske Unije poplavljenim područjima u Srbiji.

Stambeni objekat u kome žive članovi porodice Jovanović - Mileta (62) i Milan (31) pretrpeo je tokom poplava u maju 21014. značajna oštećenja zbog načina gradnje i starosti.. Vlasnici su sami uspeli da saniraju deo oštećenja kako bi mogli da nastave život u kući, ali je dosta toga ostalo nesanirano. Krov je u jako lošem stanju i prokišnjava, fasadna stolarija je takođe u lošem stanju , u jednoj sobi je kompletno oštećen plafon, a sa zidova obijen malter zbog vlage, u kupatilu je oštećena zidna keramika, u hodniku potpuno ispucao pod.

Kompletna rekonstrukcija objekta za ovu porodicu predstavlja veliku teškoću zbog nedostatka novčanih sredstava - Jovanovići žive od skromne porodične penzije i zarade koju Milan ostvari radeći kao zamenik nastavnika matematike u školi sa 60% radnog vremena. Upravo zato, podrška pružena kroz projekat će omogućiti brzo, efikasno i stručno rešenje i porodici omogućiti normalizaciju uslova života. Početak radova na sanaciji se očekuje u junu ove godine.

Ciljevi projekta su pružanje podrške u normalizaciji životnih uslova za 490 porodica pogođenih poplavama u Srbiji i u ekonomskoj revitalizaciji 150 malih i srednjih preduzeća pogođenih poplavama u maju 2014. Projekat se, osim u Šapcu, sprovodi u još 8 opština u Srbiji -u Valjevu, Šidu, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Osečini, Bajinoj Basti, Loznici i Obrenovcu.

Logo projekta

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price