gototopgototop
ENG  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
07.3.2016 - SEMINAR “ ZASTUPANJE U CILJU OKONČANJA BESKUĆNIŠTVA MLADIH U EVROPI”, BUDIMPEŠTA

FEA icoU periodu od 29.02.2016. do 05.03.2016. predstavnica Hausing Centra Milena Stojković je učestvovala na seminaru “ Zastupanje u cilju okončanja beskućništva mladih u Evropi” u Budimpešti u organizaciji Feantsa mreže mladih i sektora za mlade u okviru Saveta Evrope, zajedno sa još 23 učesnika iz različitih zemalja Evrope i članovima stručnog tima facilitatora seminara (FEANTSA, Savet Evrope).

 

Ciljevi ovog seminara bili su da:

  • učesnici steknu novo i prodube svoje znanje o beskućništvu mladih i pravu na stanovanje kao osnovnom ljudskom pravu;
  • učesnici izgrade kapacitete za razvijanje, planiranje i implementaciju aktivnosti zagovaranja i zastupanja;
  • se izgradi i ojača Feantsa mreža mladih kao efikasna mreža za prevenciju i okončanje beskućništva mladih;
  • se izgrade kapaciteti učesnika za uspostavljanje zajedničkog koordiniranog plana zastupanja za Feantsa mrežu mladih, uključujući i lokalne/regionalne akcije zastupanja za narednih 12-18 meseci.

U odnosu na prethodne seminare, akcenat na ovom seminaru je bio na sprovođenju specijalnog projekta od strane učesnika koji će omogućiti planiranje i implementaciju koordiniranog plana zastupanja u narednih 12 do 18 meseci, a koji će uključiti zajedničke aktivnosti kao što su: sprovođenje kampanja za podizanje svesti o mladim beskućnicima i ljudskim pravima, zalaganje za prevenciju mladih beskućnika i zastupanje za okončanje beskućništva.

Seminar je obeležila visoka participacija učesnika. Svi ciljevi i planovi za dalji rad su kreirani od strane samih učesnika, što pokazuje veliku motivisanost članova a što je ključno za uspešno delovanje i rad jedne mreže. Pored stručnog tima facilitatora seminara, na seminaru su učestvovali i: Frejk Spinevijn (FEANTSA), Anka-Ruksandra Pandea (Savet Evrope), Lejlani Farha (specijalni izvestilac UN o pravu na adekvatno stanovanje), Stefan Gaec (Kanadski institut za istraživanje beskućništva), Melani Redman (NVO „Put ka domu“, Kanada), Met Dauni (NVO „Crisis“, London).

Feantsa mreža mladih je nastala pre 3 godine, a osnovana je od strane FEANTSA mreže kao njen ogranak (Evropska federacija nacionalnih organizacija koje se bave problemom beskućništva), čiji je Hausing Centar dugogodišnji član, a naša predstavnica je učestvovala prvi put. 

Cilj formiranja ove mreže je da podigne svest o problemima mladih beskućnika u Evropi i da pruži snažnu podršku članovima koji se bave temom beskućništva mladih u njihovom radu. Mreža je formirana sa idejom da se podigne svest o beskućništvu, sa posebnim naglaskom na beskućništvo mladih jer mladi predstavljaju populaciju koja je među ranjivijim grupama koje su u većem riziku od ovog ekstremnog oblika socijalne isključenosti, te je prevencija i rešavanje problema beskućništva mladih zapravo prevencija kasnijeg beskućništva, kao i okončanje istog.

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price