gototopgototop
ENG  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
30.12.2014 - Radovi na sanaciji objekata oštećenih u poplavama se završavaju - 84 porodice će Novu Godinu dočekati u novom domu

Projekat „ Obnova kuća i ekonomska revitalizacija za najugroženije porodice pogođenih poplavama u Srbiji“ ušao je u završnu fazu i otpočela je primopredaja objekata.

Hausing Centar je sproveo radove na sanaciji 91 oštećenog objekta u opštinama Šid, Bajina Bašta, Šabac i Loznica. Do kraja decembra 2014, 84 porodice su se uselile u obnovljene domove, nakon 60 dana trajanja radova. Useljenje za preostalih 7  porodica na čijim objektima radovi nisu završeni usled velike vlage i dodatnih radova  očekuje se polovinom januara 2015.

U toku je i izgradnja 20 montažnih objekata - 10 objekata je već završeno a 10 je u završnoj fazi. Useljenje ovih porodica se očekuje polovinom januara 2015, kada je planirana isporuka nameštaja i bele tehnike.

Jedna od porodica, čiji je dom već saniran i koja se uselila u isti, je porodica Popović  iz sela Rača u opštini Bajina Bašta. Dom ove tročlane porodice u kojoj stanuju Milutin (27), majka Branka (62) i brat Nenad (23) je pretrpeo velika oštećenja u majskim poplavama. U okviru projekta sanacije urađeno je više radova i to: izrađeni su drenažni system i trotoar oko objekta, sanirana je kompletna fasada, zamenjen oštećeni krovni pokrivač, sanirane su pukotine na zidovima i plafonu, kao i podovi, postavljen je laminat, zamenjena kompletna stolarija I rekonstruisan sanitarni čvor.

Porodica Popović živi od skromnih prihoda i socijalne pomoći - Milutin je nezaposlen, Branka  je domaćica, a brat Nenad je osoba sa invaliditetom. Rekonstrukcija objekta nakon poplava za ovu porodicu predstavljala je veliku teškoću kako zbog nedostatka novčanih sredstava, tako I zbog invaliditeta člana porodice. U tom smislu podrška pružena kroz projekat omogućila je brzo, efikasno I stručno rešenje i porodici omogućila normalizaciju uslova života.

Ne bih sam nikako mogao da sredim kuću. Dobili smo ovu donaciju i sada kažem - ima Boga. Ne mogu da uporedim svoju kuću pre i nakon ove sanacije. Prezadovoljni smo i dočekujemo praznike u novom domu.“  Milutin

Porodica Popović će, kao i sve porodice koje su obuhvaćene Programom pomoći EU, dobiti nameštaj I belu tehniku do kraja januara.

Hausing Centar u ovom projektu saradjuje sa Arbeiter Sameriter Bund (ASB), Inicijativom za razvoj i saradnju (IDC) i Fondacijom Divac. Projekat se sprovodi u ukupno 8 opština (pored gore navedenih opština u još četiri opštine: Valjevo, Osečina, Ljubovija i Mali Zvornik). Ukupna vrednost projekta je 3 miliona Evra.

Logo projekta

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price