gototopgototop
ENG


  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
04.12.2014 - Razvoj usluga socijalnog stanovanja za žene žrtve nasilјa

Stanovanje je jedno je od osnovnih životnih potreba koje direktno utiču na mogućnost žena da se osamostale i izađu iz nasilne veze. Prema studiji „Rizici od siromaštva za žene sa iskustvom nasilja” većina intervjuisanih žena, bez obzira na to da li su u nasilnoj vezi ili su iz nje izašle, svoje stambeno pitanje smatra nerešenim ili privremeno rešenim. 

U Apatinu je 3. decembra 2014. održana jednodnevna obuka  Razvoj usluga socijalnog stanovanja za žene žrtve nasilјa  čiji je cilj bio da se učesnici/ce upoznaju sa iskustvima i postojećim praksama u zbrinjavanju žena koje su preživele nasilјe u socijalnom stanovanju u Srbiji, kao i sa razvojem usluga socijalnog stanovanja u evropskim zemlјama i da se sagledaju konkretne mogućnosti za unapređenje stanja u ovoj oblasti. 

Deo obuke koji se odnosi na usluge socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima i nasilјe nad ženama vodila je sociološkinja Milena Timotijević iz Hausing Centra. Prvi deo obuke posvećen je razjašnjenju pojmova vezanih za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, kao i povezivanju problema nasilјa nad ženama i teme stanovanja. Ukratko je izložen i proces reforme stambene politike pa je u tom kontekstu izložena praksa Socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima kao jednog od mogućih rešenja za rešavanje stambenog pitanja žena koje su preživele nasilјe.

Izložene su i karakteristike ovog modela stambene podrške koje ga čine posebno povoljnim za obezbeđivanje tranzicionog smeštaja za zene koje su preživele nasilje nakon što nestanu bezbednosni rizici (odnosno u fazi kada prestane potreba za smeštajem u sigurnoj kući):

  • Budući da se u okviru SSZU ne plaća zakup stana ovo predstavlja značajnu podršku ekonomskom osnaživanju žena koje su preživele nasilje i kojima je potrebna podrška kako bi ponovo uspostavile ekonomsku nezavisnost;
  • Dostupnost stručnih radnika centara za socijalni rad koja je predviđena konceptom SSZUa čini ga pogodnim u smislu pružanja raznovrsne, individualno krojene podrške za žene sa ovim iskustvom;  
  • Ovaj model do sad je već u velikom broju opština učinjen dostupnim ženama žrtvama nasilja budući da se u Pravilnicima kojima je regulisan izbor korisnika/ca ovo iskustvo boduje kao jedan od osnova za ostvarivanje prava na korišćenje stana.

Psiholog iz Centra za socijalni rad Apatin Duško Bursać rekao je kako usluga socijalnog stanovanja ima presudan uticaj na odluku žene za izlazak iz nasilnog odnosa. Prema njegovim rečima u našem društvu postoji problem minimalizacije u procenjivanju bezbednosti odnosno sigurnosti žrtava nasilja i dece.

Snežana Stanisavljević, direktorica Centra za socijalni rad Sremska Mitrovica predstavila je njiihova iskustva i prakse razvijene radi zbrinjavanja žena žrtava nasilja u socijalnom stanovanju u Sremskoj Mitrovici.

Tanja Ignjatović predstavnica Autonomnog ženskog centra ukazala je na vezu između stanovanja, siromaštva i nasilja prema ženama i predstavila prakse razvijene u Beču i Ljubljani. Ona je takođe istakla da po Konvenciji Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama i nasilja u porodici stanovanje predstavlja opštu uslugu podrške.

Obuku su zajednički organizovali Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošlјavanje i ravnopravnost polova i Centar za socijalni rad Apatin u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilјe nad ženama u Srbiji“.  

Treningu je prisustvovalo 60 učesnika, od toga 54 žene (90,0%); 6 muškaraca (10,0%). Učesnici su bili iz sledećih institucija: centri za socijalni rad, nevladine organizacije, pokrajinske institucije, mediji i dom za decu.

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price