gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
03.12.2014 - Obnova i izgradnja kuća za 110 porodica do kraja ove godine

Hausing Centar je u okviru projekta „Obnova kuća i ekonomska revitalizacija za najugroženije porodice pogođene poplavama u Srbiji“, koji se sprovodi u u saradnji sa Arbeiter Sameriter Bund (ASB), Inicijativom za razvoj i saradnju (IDC) i Fondacijom Divac, započeo  obnovu 94 kuće i  izgradnju 16 montažnih objekata u opštinama Šid, Loznica, Bajina Bašta i Šabac.

Projekat se sprovodi u još četiri opštine: Valjevo, Osečina, Ljubovija i Mali Zvornik.

Jedan  od korisnika Programa pomoći EU je porodica Jokić iz sela Jamena kod Šida kojoj će u okviru projekta biti izgrađena montažna kuća. Kuća porodice Jokić, u kojoj su stanovali Cvijan (45), supruga  Radica (42 ) i njihovo petoro dece Sandra,  Srđan, Savo, Sanja i Dušica, je nakon poplava pretrpela velika oštećenja, procenjena je kao nebezbedna i predviđena za rušenje.

Porodica živi od skromnih prihoda - Radica je domaćica a Cvijan je ratni vojni invalid. Ćerka Sandra je završila srednju školu, želi da postane policajka pa je ove godine konkurisala u Centru za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. Savo i Sanja pohađaju srednju školu u Beogradu, Srđan je završio osnovnu školu, a mala Dušica se sprema za vrtić.

Za vreme poplave Cvijan je učestvovao  u evakuaciji i spašavanju ljudi. Tokom trajanja vanredne situacije, cela porodica je bila evakuisana. Po povratku zatekli su potpuno devastiranu kuću, punu vode, blata i vlage. Nekoliko meseci porodica je provela u šatoru u dvorištu svoje kuće, nakon čega su im komšije pružile privremeni smeštaj. Sada broje dane do useljenja u novi dom.

Dugo smo živeli kao podstanari. Kada smo se konačno skućili i sredili sve sačekala nas je poplava. Ali sada, zahvaljujući ovoj donaciji, dobijamo novi dom i neizmerno smo srećni i zahvalni“, Cvijan.
 
U okviru projekta Jokići će dobiti montažnu kuću površine 100m2 opremljenu osnovnim kućnim aparatima i nameštajem. Završetak  radova se očekuje do kraja ove godine, ukoliko vremenski uslovi dozvole.

Sve ugrožene porodice će pored pomoći u obnavljanju ili izgradnji kuća, dobiti i nov nameštaj i belu tehniku. Za osam opstina u kojima se sprovodi projekat  kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji obezbeđeno je 3 miliona evra.

Logo projekta

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price