gototopgototop
ENG


  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
14.11.2014 - HAUSING CENTAR NA SEMINARU “JAČANJE NACIONALNIH KAPACITETA ZA ODRŽIVO STANOVANJE”

unece icoMinistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz podršku Ekonomske komisije za Evropu Ujedinjenih nacija (UNECE) i Programa za lјudska naselјa Ujedinjenih nacija (UN-Habitat) organizovalo je 12. i 13. novembra 2014. godine u Beogradu seminar “Jačanje nacionalnih kapaciteta za održivo stanovanje“. Seminar je otvorila dr Zorana Mihajlović, Potpredsednica Vlade i Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koja je istakla važnost jačanja kapaciteta za održivo stanovanje u Srbiji.

Pozdravnu reč uputila je i Irena Vojackova-Solloran, Koordinatorka Ujedinjenih nacija za Republiku Srbiju.

Branislava Žarković, predsednica Hausing Centra predstavila je aktivnosti Hausing Centra na pružanju podrške u stambenom zbrinjavanju najugroženijih građana i rezultate programa Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima koji je obezbedio stanove za 1014 najugroženijih građana u Srbiji. U kontekstu jačanja neprofitnih stambenih organizacija u Srbiji koje je predviđeno Zakonom o socijalnom stanovanju, desetogodišnje iskustvo Hausing Centara je potvrda uspešnosti i efikasnosti neprofitnog sektora u realizaciji stambenih programa.

Ostale teme koje su obrađivane tokom seminara odnosile su se na različite aspekte socijalnog i pristupačnog stanovanja: ulogu države u pribavlјanju stanova, podršku javnog sektora i međunarodnih donacija u oblasti stanovanja najugroženijih građana, cenovna dostupnost stanovanja, upravlјanje i održavanje stambenih zgrada u svojini više lica, stambeno zbrinjavanje nakon katastrofa, energetska efikasnost u stanovanju, obnovlјive energetske tehnologije, isl. Na seminaru su govorili brojni panelisti koji su, svako iz svog ugla, govorili u prilog važnosti jačanja nacionalnih kapaciteta za održivo stanovanje.

Pored međunarodnih eksperata, seminaru su prisustvovali predstavnici razlčitih ministarstava, gradskih/opštinskih stambenih agencija, Asocijacije stambenih agencija, Arhitektonskog fakulteta, Urbanističkog zavoda grada Beograda, Agencije za prostorno planiranje, Republičke agencije za stanovanje, NVO koje se na nacionalnom nivou bave temom stanovanja kao i predstavnici međunarodnih organizacija u Srbiji. Planiranio je da u naredne tri godine Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz podršku UNECE i UN-Habitata, nastavi sa aktivnostima koje će imati za cilj dalje jačanje nacionalnih kapaciteta za održivo stanovanje.

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price