gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
Bez kuće Bez doma | izveštaj o istraživanju o beskućnistvu

Istrazivanje-beskucnistva-u-Srbiji-1U okviru projekta „Socijalno uključivanje lica u stanju beskućništva u Srbiji“ Hausing Centar, u partnerstvu sa organizacijom DISC iz Velike Britanije, sproveo je istraživanje o beskućništvu u Srbiji. Istraživanje je obuhvatilo sva lica smeštena u prihvatilištima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u trenutku istraživanja, a anketom je obuhvaćena i populacija beskućnika u romskim naseljima Belvil i Ledine i deo populacije beskućnika koji žive na ulicama i parkovima Beograda.

U okviru istraživanja analizirane su postojeće usluge sistema socijalne zaštite koje se tiču beskućnika, posebno usluga prihvatilišta za odrasla i starija lica. Dobijeni su podaci o prirodi fenomena beskućništva, individualnim i strukturalnim uzrocima beskućništva u Srbiji, kao i mogućim izlazima iz stanja beskućništva. Izveštaj sadrži i preporuke za dalji razvoj politika smanjivanja i eliminacije beskućništva.

 

Istraživanje je sproveo Hausing Centar u partnerstvu sa nevladinom organizacijom DISC iz Velike Britanije, uz podršku Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS, u okviru projekta „Socijalno uključivanje lica u situaciji beskućništva u Srbiji“ koji je finansiran od strane Evropske unije iz programa „Podrška civilnom društvu u Srbiji“, uz finansijsku podršku Fonda za otvoreno društvo.

 

Kliknite na sliku da preuzmete dokument.