gototopgototop
ENG  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
13.4.2016 - USELJENJE 36 PORODICA U OBJEKAT ZA SOCIJALNO STANOVANJE U ZAŠTIĆENIM USLOVIMA U ŠAPCU

sszu sa icoDana 13. aprila 2016. Gradonačelnik Grada Šapca, ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji, Komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, predstavnici Centra za socijalni rad Šabac, Hausing Centra i Inicijative za razvoj i saradnju svečano su otvorili objekat za Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Šapcu i korisnicima dodelili ključeve stanova.

"Presrećna sam, ako je ovo san ne želim da se probudim, stvarno posle dvadeset godina agonije, ako postoji raj, mislim da sam upala u raj", reči su Sanje Stojićević iz Šapca.

"Zadovolјna sam da samo imam svoj kut da izvinite, jer puno sam promenila i goreli smo i svašta je bilo", kaže Pera Vladetić, izbeglica iz Hrvatske.

U 36 stanova u objektu uslove za kvalitetan život ostvarilo je 29 porodica iz kolektivnog centra Varna, i 7 socijalno ugroženih porodica iz lokalne populacije Grada Šapca. Za mahom jednočlana domaćinstva starijih izbeglica i interno raseljenih lica koja su u kolektivnom smeštaju provela i po 20 godina ovo će biti podrška za nov početak, čemu se nadaju i lokalne porodice uglavnom samohranih majki.

"Vrlo mi je drago da su nakon svega što su doživlјavali ovih godina ovi ljudi dobili dostojan stan u dobrim uslovima, Bez angažovanja lokalne samouprave, Komesarijata za izbeglice i našeg stručnog izvođača Hausing centra ne bismo mogli da ostvarimo ovakav rezultat", kaže Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Objekat za Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima izgrađen je u okviru projekta „Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata u Srbiji i zatvaranje kolektivnih centara“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji uz finansijski doprinos organizacije Hausing Centar. Ciljevi projekta su da pospeši socijalnu inkluziju, interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika po readmisiji smeštenih u kolektivnom centru Varna i najugroženijeg lokalnog stanovništva, i da pomogne zatvaranje kolektivnog centra Varna u Šapcu.

Grad Šabac je za izgradnju objekta obezbedio infrastrukturno opremljeno zemljište na lokaciji Kamenjak u centralnom delu Šapca, izradio urbanističku dokumentaciju i izdao sve potrebne dozvole. Komesarijat za izbeglice i migracije koordinira proces zatvaranja kolektivnog centra Varna. Centar za socijalni rad Šabac će po useljenju korisničkih porodica preuzeti upravljanje objektom i pružati kontinualnu podršku u daljem procesu socijalne integracije.

Vrednost radova na izgradnji i opremanju objekta je oko 720.000 Evra.

Projekat je sproveo NVO Hausing Centar, u partnerstvu sa organizacijom IDC, a deo je sveobuhvatnijeg programa koji finansira Evropska unija podržavajući pobolјšanje životnih uslova prisilnih migranata - "Za bolјi život", u ukupnoj vrednosti od 14,2 miliona evra.

IPA12-official-HC-IDC-Sabac-Srp

Dana 13. aprila 2016. Gradonačelnik Grada Šapca, ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji, Komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, predstavnici Centra za socijalni rad Šabac, Hausing Centra i Inicijative za razvoj i saradnju svečano su otvorili objekat za Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Šapcu i korisnicima dodelili ključeve stanova.

U 36 stanova u objektu uslove za kvalitetan život ostvarilo je 29 porodica iz kolektivnog centra Varna, i 7 socijalno ugroženih porodica iz lokalne populacije Grada Šapca. Za mahom jednočlana domaćinstva starijih izbeglica i interno raseljenih lica koja su u kolektivnom smeštaju provela i po 20 godina ovo će biti podrška za nov početak, čemu se nadaju i lokalne porodice uglavnom samohranih majki. 

Objekat za Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima izgrađen je u okviru projekta „Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata u Srbiji i zatvaranje kolektivnih centara“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji iz predpristupnih fondova IPA 2012, uz finansijski doprinos organizacije Hausing Centar. Ciljevi projekta su da pospeši socijalnu inkluziju socijalno ugroženih lica i porodica izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika po readmisiji smeštenih u kolektivnom centru Varna i najugroženijeg lokalnog stanovništva, i da pomogne zatvaranje kolektivnog centra Varna u Šapcu.

Grad Šabac je za izgradnju objekta obezbedio infrastrukturno opremljeno zemljište na kvalitetnoj lokaciji Kamenjak u centralnom delu Šapca, izradio urbanističku dokumentaciju i izdao sve potrebne dozvole. Komesarijat za izbeglice i migracije koordinira proces zatvaranja kolektivnog centra Varna. Centar za socijalni rad Šabac će po useljenju korisničkih porodica preuzeti upravljanje objektom i pružati kontinualnu podršku u daljem procesu socijalne integracije.

Vrednost radova na izgradnji i opremanju objekta je oko 720.000 Evra.

 

Projekat sprovode NVO Hausing Centar, u partnerstvu sa Inicijativom za razvoj i saradnju a deo je sveobuhvatnijeg programa koji finansira Evropska unija podržavajući pobolјšanje životnih uslova prisilnih migranata - "Za bolјi život", u ukupnoj vrednosti od 14,2 miliona evra.

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price