gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
SOCIJALNO STANOVANJE U ZAŠTIĆENIM USLOVIMA

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima (SSZU) je program stambenog i socijalnog zbrinjavanja najugroženijih građana u Srbiji. Realizuje se od 2003 godine, uz finansijsku podršku međunarodnih institucija. Iniciran je zajedničkim naporima Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije, Komesarijata za izbeglice i donatora. Hausing Centar je jedan od kreatora koncepta SSZU i od 2003. godine ga neprekidno realizuje i unapređuje.

Korisnici programa SSZU su najugroženije grupe stanovništva u Srbiji - izbeglice, interno raseljena lica, koji su smešteni u kolektivnim centrima ili neadekvatnom privatnom smeštaju, Romi, osobe sa invaliditetom, lica sa hroničnim bolestima i beskućnici. Svima njima zajedničko je da ne mogu samostalno i pod tržišnim uslovima rešiti svoj stambeni problem i da bez pomoći i podrške zajednice ne mogu ostvariti uspešnu socijalnu integraciju.

Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima je jedno od proširenih prava iz oblasti socijalne zaštite i ima dve komponente:

  1. Izgradnja stambenih jedinica, u izgrađenom tkivu, na kvalitetnim lokacijama, u blizini javnih sadržaja i saobraćajnica. Stambene jedinice su u vlasništvu lokalne samouprave, namenjene isključivo za zadovoljavanje socijalno-zaštitnih potreba građana i bez mogućnosti otkupa.
  2. Stvaranje okruženja podrške korisnicima, koju pružaju Centar za socijalni rad i domaćinska porodica. Usluge podrške su raznovrsne i prilagođene individualnim potrebama korisnika.

SSZU nije samo oblik stambene podrške već i instrument za ostvarenje socijalne inkluzije korisnika i put za njihov izlazak iz kruga siromaštva. Uticaj programa na unapređenje kvaliteta života, smanjenje siromaštva i stepena socijalne isključenosti korisnika potvrđen je i istraživanjem koje je 2009. godine sproveo Hausing Centar sa Ministarstvom rada i socijalne politike i Centrima za socijalni rad u 21 opštini.

Do marta 2018. godine je izgrađeno 1282 stambene jedinice u 44 opštine u Srbiji i u njima je smešteno 3421 lice. Dodatnih 417 jedinica je u fazi izgradnje ili pripreme za izgradnju i finansirane su sredstavima Regional Housing Programa (RHP) i IPA 2013 za unapre]enje infraastrukture u romskim naseljima.

 

Budući da projekat SSZU pored stambene podrške obezbeđuje i druge usluge u cilju socijalne inkluzije korisnika pokazao se kao uspešan model integracije socijalno ugroženog dela romske populacije. Od ukupno 44 opštine u 16 opština postoji 521 lice koji su pripadnici romske nacionalne manjine, odnosno 129 porodica, što u ovim opštinama čini 32.69% korisnika dok u ukupnoj populaciji SSZU korisnika 15.23%.

Projekat SSZU je jedan od finalista konkursa World Habitat Awards za inovativna rešenja u oblasti stanovanja za 2009. i 2014. godinu (www.BSHF.org)

Tabelarni pregled realizovanih SSZU projekata od januara 2003. do avgusta 2019. godine pdfikonica

 

Hausing Center ponosno predstavlja publikaciju o Socijalnom stanovanju u zaštićenim uslovima sa kojom se prijavio na takmičenje World Habitat Award 2014/2015 

 

kliknite na fotografiju da preuzmete dokument na engleskom jeziku

 
wha2014 
lista
 
hc tweet
 
Facebook Badge
 
yt-button
 
tenderi-ico
 
HC clip S
 
hck ico rs
 
WHA-14-15-Banner
 
IPA2012
baner pomoc poplave srp
  Sagradimodom
pairs logo
 
kirs logo srp
 
alt
 
alt
 
alt
 
Vodic
 
Publikacija
 
Licne price