gototopgototop
ENG

  O nama
  Projekti
  Usluge
  Socijalno stanovanje u
  zaštićenim uslovima
  Publikacije
  Vesti
  Podrška i partnerstvo
  Foto galerija
  Video galerija
  Linkovi
  Kontakt
PUBLIKACIJE
HAUSING CENTAR | GODIŠNJI IZVEŠTAJ 2015

GI2015 ico Godina 2015. je bila godina u kojoj je Hausing Centar navršio 10 godina postojanja i ušao u jedanaestu godinu svog rada. Često smo se tokom 2015. sećali naših početaka i pravili bilans svega što smo do sada uradili, što je bio veliki razlog za ponos i zadovoljstvo svih nas u Hausing Centru. Kao i svake godine, i tokom 2015. neki projekti su se završili a novi projekti započeli. Zadovoljni smo što su svi projekti realizovani uspešno, u dobroj atmosferi i duhu saradnje i razumevanja.

Kliknite na sliku da preuzmete dokument

 
HAUSING CENTAR | GODIŠNJI IZVEŠTAJ 2014

GI2014 icoGodina 2014. ostaće zapamćena kao godina u kojoj su Hausing Centru dodeljena važna priznanja. Koncept Socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, koji od 2005. godine konstantno razvija i unapređuje Hausing Centar, postao je jedan od finalista svetskog konkursa za inovativna rešenja u oblasti stanovanja World Habitat Awards. Ovo prestižno priznanje dodeljeno je u konkurenciji od 200 projekata iz celog sveta. Takođe, godine 2014. Hausing Centar je postao dobitnik priznanja „Zlatni točak“ koje dodeljuje Romski nacionalni savet onim organizacijama koje su svojim radom značajno doprinele unapređenju položaja Roma u Srbiji.

Kliknite na sliku da preuzmete dokument

 
Hausing Centar | Godišnji izveštaj 2013

Iako tokom 2013. nije bilo useljenja u novoizgrađene objekte i njihove primopredaje korisnicima, godina 2013. je bila još jedna uspešna godina u radu Hausing Centra. Naše aktivnosti su bile drugačije nego prethodnih godina, više smo se bavili istraživanjima i zastupanjima nego izgradnjom objekata, ali su osnovne vrednosti koje je organizacija promovisala bile iste – unapređenje uslova stanovanja socijalno ugroženih grupa.

Kliknite na sliku da preuzmete dokument

 
Publikacija "Social Housing in Supportive Environment World Habitat Award 2014-2015"

 Kliknite na sliku da preuzmete dokument

 
Hausing Centar | Katalog izvedenih objekata 2006 - 2012

kt ico  Kliknite na sliku da preuzmete dokument

 
Hausing Centar | Godišnji izveštaj 2011 - 2012

godisnji izvestajVeoma smo ponosni što možemo da Vam predstavimo rad Hausing Centra u periodu 2011-2012. Godine 2011 i 2012 bile su još dve uspešne godine u radu Hausing Centra, koje su se nadovezale na aktivnosti inicirane prethodnih godina i omogućile nam da uspešno realizujemo svoje projekte i dalje ostvarujemo svoje ciljeve i misiju. Tokom ovog dvogodišnjeg perioda izgradili smo još 88 stambenih jedinica u koje se uselilo 88 ugroženih porodica koje su time ostvarile uslove za dostojanstven život. Ukupno 5 kolektivnih centara u tri opštine u Srbiji je zatvoreno po izgradnji ovih objekata.Ukupan broj stambenih jedinica koje je od svog osnivanja izgradio Hausing Centar se tokom 2012.

Kliknite na sliku da preuzmete dokument

 
Bez kuće Bez doma | izveštaj o istraživanju o beskućnistvu

Istrazivanje-beskucnistva-u-Srbiji-1U okviru projekta „Socijalno uključivanje lica u stanju beskućništva u Srbiji“ Hausing Centar, u partnerstvu sa organizacijom DISC iz Velike Britanije, sproveo je istraživanje o beskućništvu u Srbiji. Istraživanje je obuhvatilo sva lica smeštena u prihvatilištima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu u trenutku istraživanja, a anketom je obuhvaćena i populacija beskućnika u romskim naseljima Belvil i Ledine i deo populacije beskućnika koji žive na ulicama i parkovima Beograda.

U okviru istraživanja analizirane su postojeće usluge sistema socijalne zaštite koje se tiču beskućnika, posebno usluga prihvatilišta za odrasla i starija lica. Dobijeni su podaci o prirodi fenomena beskućništva, individualnim i strukturalnim uzrocima beskućništva u Srbiji, kao i mogućim izlazima iz stanja beskućništva. Izveštaj sadrži i preporuke za dalji razvoj politika smanjivanja i eliminacije beskućništva.

Opširnije...
 
Zakonodavni okvir beskućništva u Srbiji

Zakonodavni-okvir-beskucnistva-u-Srbiji-1 Ostvarivanje prava na stanovanje je značajan segment socijalnog uključivanja najugroženijih društvenih grupa. Ustav Republike Srbije, kao ni njeni zakoni ne prepoznaju problem beskućništva u dovoljnoj meri. U strateškim dokumentima Vlade beskućništvo je prepoznato segmentarno, nije utvrđena politika sa integralnim merama koja sistematično radi na smanjenju I iskorenjivanju beskućništva.

Publikacija Zakonodavni okvir beskućništva u Srbiji pruža analitičan i kritičan prikaz relevantnog zakonodavstva pružajući predloge za unapređenje istih.

 

Kliknite na sliku da preuzmete dokument

 

 

 
Lične priče o beskućništvu

licne-price svedocanstva-o-iskustvu-beskucnistva-u-Srbiji-1Publikacija Lične priče: svedočanstva o iskustvu beskućništva u Srbiji nastala je kao rezultat razgovora vođenih tokom sprovođenja istraživanja o beskućništvu koje je realizovao Hausing Centar u partnerstvu sa nevladinom organizacijom DISC iz Velike Britanije.

Cilj publikacije je da prenese autentična iskustva beskućništva u Srbiji, kao svojevrsna svedočanstva o isključenosti I ugrožavanju osnovnih ljudskih prava, I time doprinese podizanju svesti o ovom problem I razvoju empatije prema ljudima koji se sa njim suočavaju.

 

 

 Kliknite na sliku da preuzmete dokument.

 

 
VODIČ | SOCIJALNO STANOVANJE U ZAŠTIĆENIM USLOVIMA – PODRŠKA ZA DOSTOJANSTVEN ŽIVOT
Socijalno stanovanje u zasticenim uslovimaVodič je nastao je kao izraz potrebe da se jasnije definiše osnovni koncept projekta socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima i uloge glavnih aktera u njegovoj realizaciji. Potreba za ovom vrstom pojašnjenja se pojavila kao posledica povećanja broja lokalnih samouprava koje razvijaju ovaj oblik zaštite. Ona je bila posebno vidljiva tokom istraživanja o uticaju ovog projekta na unapredjenje kvaliteta života i ostvarenje socijalne kohezije korisnika, koje su 2009. godine sproveli Hausing Centar i Ministarstvo rada i socijalne politike Republike Srbije. Jedan od zaključaka Konferencije o socijalnom stanovanju u zaštićenim uslovima koja je održana u Kragujevcu decembra 2009. bio je da je potrebno sačiniti Vodič u kome bi jasno bile definisane uloge aktera (lokalna samouprava, centar za socijalno rad i domaćinska porodica).
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 2